Strafrecht is "gevaarlijk recht" wordt wel eens gezegd. Als burger heeft u allerlei grondrechten zoals het recht op bewegingsvrijheid en het recht op privacy. In het strafrecht kan de staat die rechten opzij schuiven en u arresteren of zelfs uw telefoon aftappen zonder dat u dat weet. Vanzelfsprekend mag de overheid dat niet zo maar doen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden die in de wet terug te vinden zijn. Wat moet u doen als u een strafbeschikking krijgt? Wat is precies een taakstraf? Wanneer mag de rechter terbeschikkingstelling opleggen? Hoe kan een slachtoffer de geleden schade vergoed krijgen? Strafbare feiten worden verdeeld in misdrijven en overtredingen. Dat heeft allerlei gevolgen, onder andere voor de vraag welke rechter moet oordelen. Bij misdrijven maakt het weer verschil of de dader expres handelde of per ongeluk. Dat heeft gevolgen voor de maximumstraf. Om zijn beschuldigingen aan het adres van een verdachte hard te maken, zal de officier van justitie met bewijzen moeten komen. Komt u met het Strafrecht in aanraking, dan is het zaak dat u tijdig juridische hulp inroept.
Neem contact op met Juridisch Adviesbureau mr. Pieter Masselink. Uw zaak is onze zorg.
Bijvoorbeeld als u uw rijbewijs is ingevorderd?
Soort overtreding |
1e keer |
recidive |
snelheidsovertredingen |
2 jaar |
4 jaar |
rijden met teveel alcohol |
5 jaar |
10 jaar |
rijden met drugs |
5 jaar |
10 jaar |
doorrijden na ongeval |
5 jaar |
10 jaar |
De tijd dat u uw rijbewijs kwijt was voor de rechtszitting wordt afgetrokken van de ontzegging die de rechter u oplegt.
Maar wat als ik mijn rijbewijs nodig heb voor mijn werk?
Bent u het er niet mee eens dat de officier van justitie uw rijbewijs heeft ingehouden? Of heeft u het nodig voor uw werk? Dan kunt u een zogenaamd klaagschrift indienen bij de rechtbank. Dat is een brief gericht aan de griffie van de rechtbank in het arrondissement waartoe de plaats behoort waar uw rijbewijs is ingenomen. In het klaagschrift verzoekt u de rechter om teruggave van uw rijbewijs. Daarbij geeft u gemotiveerd aan waarom dit voor u belangrijk is. Zeker bij een eerste overtreding kan de rechter gevoelig zijn voor het argument dat u uw rijbewijs nodig heeft voor uw werk. In plaats van teruggave zonder meer kan de rechter u ook een (geheel of gedeeltelijk)voorwaardelijke ontzegging opleggen, of een geclausuleerde ontzegging. Dan mag u bijvoorbeeld een bepaalde periode niet in het weekend rijden, maar wel op werkdagen. Ook dan krijg u uw rijbewijs terug.
Voordat u een klaagschrift verstuurt is het raadzaam Juridisch Adviesbureau mr. Pieter Masselink te raadplegen. Wij staan u met juridische raad en daad terzijde.
Moet ik eerst 10 dagen wachten voor ik een klaagschrift stuur?
Nee, u hoeft niet te wachten tot na de termijn van 10 dagen waarbinnen de officier van justitie moet beslissen of u uw rijbewijs terugkrijgt. U kunt ook meteen uw rijbewijs terugvragen. Alleen moet u uw verzoek dan richten tot het openbaar ministerie in het arrondissement waartoe de plaats behoort waar uw rijbewijs is ingenomen.
Een verzoek aan de officier van justitie moet u zelf doen.
En als ik toch ga rijden?
Als uw rijbewijs is ingevorderd of als u een ontzegging van de rijbevoegdheid is opgelegd en u gaat toch autorijden, dan begaat u een misdrijf. Wordt u betrapt dan kunt u een fikse geldboete en/of een gevangenisstraf krijgen. Wordt u betrapt op autorijden op een tijd (bijvoorbeeld het weekend) waarvoor u een gedeeltelijke ontzegging is opgelegd? Dan wordt de rijontzegging alsnog totaal. U moet uw rijbewijs inleveren en mag dan ook niet meer op werkdagen rijden.
Als ik mijn autorijbewijs kwijt ben, mag ik dan wel een ander voertuig besturen?
Nee. Als u een ontzegging van de rijbevoegdheid is opgelegd mag u geen enkel gemotoriseerd voertuig besturen.