Belangrijk! Invoering van de Wet OM-afdoening per mei 2008 

    Wat houdt de Wet OM-afdoening in?
    Het Openbaar Ministerie (OM) mag voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf straffen opleggen. Dit gebeurt via een zogenaamde strafbeschikking. Onder andere de officier van justitie, de politie, de douane en het waterschap krijgen de mogelijkheid om voor lichte vergrijpen een strafbeschikking uit te vaardigen. Het gaat daarbij niet om vrijheidsstraffen. Als u het niet eens bent met een strafbeschikking, kunt u bezwaar maken door, zoals dat heet, "verzet" in te stellen bij het openbaar ministerie. Het OM moet de zaak dan alsnog aan een rechter voorleggen die de strafzaak in zijn geheel opnieuw beoordeelt. Vroeger werd voor dit soort zaken een transactie aangeboden. Wie op een transactie niet reageerde kreeg een oproep om voor de rechter te verschijnen. Met de invoering van de Wet OM-afdoening is dit niet meer zo. LET OP, Als u het niet eens bent met de strafbeschikking moet u zelf actie ondernemen.

    Om welke feiten en om welke straffen gaat het?
    Net als bij de transactie vallen misdrijven waarop een maximum gevangenisstraf staat van zes jaar en alle overtredingen onder de Wet OM-afdoening. Een strafbeschikking kan uit verschillende straffen maatregelen en aanwijzingen bestaan. Voorbeelden hiervan zijn: een geldboete, een taakstraf, een ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen, een schadevergoedingsmaatregel ten behoeve van het slachtoffer en een gedragsaanwijzing zoals een stadionverbod.

    Kan het OM ook gevangenisstraf opleggen? 
    Nee, alle vrijheidsbenemende straffen en maatregelen zijn en blijven voorbehouden aan de rechter.

    Wat moet u doen als u het er niet mee eens bent? 
    Heeft u een strafbeschikking gehad, dan moet u daartegen binnen de in de strafbeschikking genoemde termijn verzet aantekenen. Doet u dat niet, dan wordt die beslissing onherroepelijk. U krijgt dus geen oproep om voor de rechter te verschijnen. Neem daarom tijdig contact op met Juridisch Adviesbureau mr. Pieter Masselink als u het niet eens bent met de strafbeschikking. Wij staan u met juridische raad en daad terzijde.